A Húsvét egyik kedvelt étele a tojás, amelyet változatos formákban készíthetünk, fogyaszthatunk. A népi hagyomány szerint a tojás a termékenység, az élet megújulásának szimbóluma.

A húsvéti tojás

Forrás: pixabay.com

Táplálkozás-élettani jelentőségei a következők:👇

 

🟡 teljes értékű fehérjeforrás / részt vesz a csontok, fogazat, izomzat felépítésében /
🟡 jelentős a vitamin- és ásványi anyag tartalma
– A-, B12-, D-, E-vitamin, folsav
Az A- és E-vitamin antioxidáns hatású, a B12-vitamin az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükséges, részt vesz a folsavval együtt a vérképzésben. A D-vitamin a csontok, izmok egészségéért felel , valamint immunrendszer erősítő hatású.
🟡magas szelén és kalcium tartalmú
A szelén antioxidáns hatású, szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a bőr-, szív-érrendszer egészséges működéséhez szükséges, a pajzsmirigy működését támogatja.
A kalcium az egészséges csontozat, fogazat, izomzat kialakításához szükséges.
🟡lutein és zeaxantin tartalmú, védi a szem egészségét

🟡magas koleszterin tartalmú

Bár az elmúlt években különböző állásfoglalások láttak napvilágot ezzel kapcsolatban, próbáljuk mértékkel fogyasztani.

A heti 2-3 db fogyasztása ajánlott.

Fogyaszd a tojást változatosan elkészítve, Húsvétkor is figyelj a mértékre!

Dormánné Szabó Brigitta , dietetikus 👩