A Húsvét egyik kedvelt étele a tojás, amelyet változatos formákban készíthetünk, fogyaszthatunk. A népi hagyomány szerint a tojás a termékenység, az élet megújulásának szimbóluma.
Forrás: pixabay.com
Táplálkozás-élettani jelentőségei a következők:
jelentős a vitamin- és ásványi anyag tartalma
– A-, B12-, D-, E-vitamin, folsav
Az A- és E-vitamin antioxidáns hatású, a B12-vitamin az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükséges, részt vesz a folsavval együtt a vérképzésben. A D-vitamin a csontok, izmok egészségéért felel , valamint immunrendszer erősítő hatású.
magas szelén és kalcium tartalmú
A szelén antioxidáns hatású, szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a bőr-, szív-érrendszer egészséges működéséhez szükséges, a pajzsmirigy működését támogatja.
A kalcium az egészséges csontozat, fogazat, izomzat kialakításához szükséges.
lutein és zeaxantin tartalmú, védi a szem egészségét
magas koleszterin tartalmú
Bár az elmúlt években különböző állásfoglalások láttak napvilágot ezzel kapcsolatban, próbáljuk mértékkel fogyasztani.
A heti 2-3 db fogyasztása ajánlott.
Fogyaszd a tojást változatosan elkészítve, Húsvétkor is figyelj a mértékre!
Dormánné Szabó Brigitta , dietetikus