A rostdús táplálkozás egészségre kifejtett számos jótékony hatása bizonyított. Tegyünk a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért !

A diétás rostok  fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés fenntartásában, a vércukorszint  szabályozásában, a vérzsír értékek csökkentésében.

A növényi rostok  megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben.
A növényi rostok között megkülönböztetünk  vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostokat. A vízben nem oldódó rostok / cellulóz, hemicellulóz, lignin /elsősorban a vastagbél működését befolyásolják .
A vízben oldódó rostok közé tartozik a pektin. A pektin gélképző tulajdonságú, a szénhidrátok felszívódásának gátlásában vesz részt, valamint epesavmegkötő és koleszterinszint csökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. A pektinben gazdag étrend / hámozott alma, sárgarépa, birsalma /  kedvezően alkalmazható gyulladásos bélbetegségekben.

A rostdús étrend fokozza a bélműködést, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett csökkenti az éhségérzetet, segíti a méreganyagok ürülését a szervezetből. Ajánlott fogyókúra, székrekedés, magas koleszterinszint esetén.

 A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén a szervezet folyadékot von el a bélrendszerből, amely ellenkező hatást kifejtve, székrekedést okoz.
A felnőttek számára ajánlott napi rostfogyasztás mennyisége 25-30 g.
A rostfogyasztás mellett szükséges a minimum napi 2-3 l folyadék bevitele.

Magas rosttartalmú nyersanyagok, élelmiszerek: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék / barna rizs, teljes kiőrlésű lisztek /, teljes kiőrlésű tészta, barna kenyér, rozskenyér.
Fogyasszunk reggelire teljes kiőrlésű pékárut, gabonapelyheket! Kisétkezésre válasszunk korpás kekszet, rostdús Abonettet, barna rizsből készült rizscsipszet, rizsszeletet! Ebédnél köretnek teljes kiőrlésű gabonafélét, tésztát együnk ! Fogyasszunk naponta legalább 3-4 alkalommal zöldséget, gyümölcsöt nyers, saláta, főzelék, párolt zöldség, ivólé formájában !

A megfelelő mennyiségű napi rostbevitel segíti az egyenletes vércukorszint fenntartását, csökkenti az éhségérzetet, növeli a jóllakottság érzetét, segíti az egészséges bélműködést. Megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel mellett a rostfogyasztás  csökkenti számos betegség / elhízás, diabetes, székrekedés, vastagbél daganat / kialakulásának kockázatát.

Figyeljenek a szervezetük egészséges működésére !

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus