Az étrend-kiegészítők / vitamin-, ásványi anyag készítmények; fehérje készítmények, regeneráló készítmények, teljesítménynövelők, sportitalok… / fogyasztása sportolóknál kellő körültekintést igényel. ☝️
Mindig kérjük ki sportszakember / sportorvos, sport-pecifikus dietetikai szakember / tanácsát!

Étrend-kiegészítők használata sportolóknál

Forrás: Pixabay

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, a forgalomba hozataluk előtt Magyarországon bejelentési kötelezettség szükséges az OGYÉI / Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet / felé. A nyilvántartásba vétel során OGYÉI nyilvántartási számot kapnak, amely a termék csomagolásán fel van tüntetve. Vigyázzunk mert a nyilvántartási szám nem jelenti a készítmény bevizsgálását !!!

Az étrend-kiegészítők alkalmazása során fontos figyelembe venni a következő szempontokat:
👇
– szükséges
– hatásos
– biztonságos

A változatos , a sporttevékenységhez igazított táplálkozás biztosítja az egyén számára szükséges tápanyagokat / makro-, mikrotápanyagok /, a FOOD First elvet helyezzük előtérbe.

Az étrend-kiegészítők alkalmazása során egyénre szabottan, az igazolt hiányállapotoknak / étkezési zavarok, vegetáriánus táplálkozás, táplálékallergiák, laborvizsgálattal alátámasztott hiányállapot… / megfelelően, bevizsgált készítményeket fogyassz!
Utánpótláskorú sportolóknál megfontolandó a használatuk / kivétel a vashiányos állapot fennállása / !
Táplálkozz tudatosan, válassz megfontoltan!

Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus

A bevizsgált készítmények listája az alábbi linken elérhető ‼️:
https://sporttaplalkozas.tf.hu/dopping-free